به گزارش صبح الوند، کاهش ساعات درس دین و زندگی در دوره متوسطه دوم از 10 ساعت به 6 ساعت و جایگزین کردن آن با دروسی دیگر از سوی شورای عالی آموزش و پرورش و از طرف دیگر نقش دوران ساز این درس در جامعه اسلامی سبب شد تا با تعدادی از متخصصان و صاحب نظران در این امر مصاحباتی داشته باشم.
داشتن تخصص بدون اعتقاد دینی صحیح نیست
سرگروه درس دین و زندگی مقطع متوسطه ناحیه 2 شهرستان همدان، با ابراز تاسف از اجرای چنین طرحی گفت: ما اگر بخواهیم دروس دینی را در حساس ترین و آسیب پذیرترین دروه سنی دانش آموزان از آنها بگیریم معلوم نیست چه آینده ای خواهند داشت.
فاطمه زنگنه، تصریح کرد: امروزه مدارس به دروس علوم پایه حساس هستند و می خواهند زبان تخصصی را یاد دهند اما وقتی دانش آموز ما از لحاظ دینی و اعتقادی ضعیف باشد تخصص به چه درد آن می خورد.
دبیر درس دین و زندگی دو بال تعهد و تخصص را برای دانش آموزان ضروری دانست و گفت: ما کسی می خواهیم که هم متعهد و هم متخصص باشد، یعنی این دو بال را دانش آموز باید داشته باشد و به وسیله این دو بال پرواز کند ولی متاسفانه خیلی مستقیم دارند یکی از این بال ها را می برند و کنار می گذارند و معلوم نیست دانش آموز با یک بال چگونه رشد خواهد کرد.
وی ادامه داد: قبلا امید داشتیم که اگر دانش آموز در خانواده کمتر تعلیم و تربیت دینی می بینند حداقل در مدرسه در آغوش معلمان قرار می گیرند و پاسخ سئوالاتشان را می گیرند اما مسئولین با کم کردن ساعات دروس آسیب بسیار بزرگی به جامعه دینی خواهند زد.
همه معلمان دغدغه دین ندارند
سرگروه درس دین و زندگی ناحیه 2 شهرستان همدان، خاطر نشان کرد: اینکه دروس دینی را کم کنیم و در دروس دیگر بگنجانیم کاری غیر ممکن است چرا که همه همکاران ما دغدغه دین ندارند و نمی شود همه معلمان را به سمت مباحث دینی سوق داد و این کاهش ساعات دروس دینی به جوانان ما که هر لحظه در معرض تهاجم فرهنگی هستند ضربه بزرگی خواهد زد.
وی در پایان گفت: ما امیدواریم شما اصحاب رسانه صدای ما را به گوش مسئولان برسانید تا قبل از اجرا فکری برای این طرح بکنند.
بعد از تشکیل و اجرا شدن مصوبه در عمل باید نظر داد
دبیر درس دین و زندگی مقطع متوسطه دوم در گفتگو با خبرنگارصبح الوند بیان کرد: باید دید این طرح در مرحله عمل چگونه خواهد بود به عنوان مثال برخی از دروس دینی قرار است وارد دروس فلسفه و عربی شود و آنموقع باید دید که این طرح چگونه است و بعد از تشکیل کلاس ها باید قضاوت کرد.
ناهید احدیان، تصریح کرد: البته لازمه ورود مباحث دینی به دروس دیگر این است که معلمی که می خواهد این مباحث را طرح کند خودش به صورت عملی مباحث دینی که کوچکترین آن حجاب است را رعایت کند.
القای سبک زندگی و مبانی دینی به طور غیر مستقیم به دانش آموز
معاون آموزش متوسطه آموزشوپرورش استان همدان در گفتگو با خبرنگار صبح الوند؛ اظهار کرد: ما فعلا محتواها را ندیدیم و آنچه که فعلا مشخص است این است که در ازای کاهش ساعات دروس یک سری درس ها جایگزین شده است که نه در قالب درس دینی بلکه در قالب های دیگربه عنوان مثال دینی در فعالیتهای اجتماعی گنجانده شده است.
مصطفی خزایی تصریح کرد: سبک زندگی و مبانی دینی به صورت غیر مستقیم برای دانش آموزان توضیح داده می شود و به نظر من از حجم مطالبی که منطبق با آموزه های دینی است چیزی کاسته نشده است و سعی شده است در دروس جایگزین از معلمان دینی استفاده شود.
وی در پایان اظهار کرد: به طور حتم در آن مجمع که آن تصمیم اتخاذ شده است نمایندگانی از حوزه علمیه هم حضور داشتند و به طور قطع همه آنان دغدغه دین داشتند و به فکر جذاب کردن مباحث دینی بوده اند.
با کاهش ساعات درس دینی، محتوای کتب دینی نیازمند بازنگری است
سرگروه درس عربی ناحیه 2 شهرستان همدان و دبیر دروس معارف در گفتگو با خبرنگار صبح الوند بیان کرد: در این رابطه دو تا رویکرد وجود دارد، رویکرد اول همان رویکرد گذشته است اما رویکرد جدید رویکردی است که همه دروس را به سمتی پیش ببریم که دروس دین و زندگی در آن باشد که فعلا از نحوه صحیح اجرای تصمیمات اطلاعی نداریم.
سیاوش کاظمی تصریح کرد: به عنوان مثال اگر ما ساعات را کم می کنیم باید برنامه های کلان دیگری داشته باشیم ومسائل آموزشی و مشاوره ای به سمتی ببریم که تربیت دینی هم به طور غیر مستقیم داشته باشیم.
دبیر درس معارف و زندگی اظهار کرد: طبق مطالعاتی که در حوزه روانشناسی داشتم ما باید ما دروس دینی را به گونه ای به دانش آموزان آموزش دهیم که توی زندگی خود به کار گیرند و فقط نگاه نمره محور نداشته باشند.
وی در پایان گفت: اگر مطالب همان مطالب قبلی باشد نمیشود در عرض یک ساعت به دانش آموزان مطالب را یاد داد مگر آنکه در محتوای کتاب تغییراتی داده شود.
مادر بدون داشتن معنویت چطور زیربنای خانواده است؟
دبیر درس دین و زندگی مقطع متوسطه دوم، در گفتگو با خبرنگار صبح الوند اظهار کرد: ما قبلا در خواست یک ساعت افزایش دروس دینی به عنوان کلاس اخلاق برای دانش آموزان را داشتیم و به تهران هم ارسال کردیم، اما متاسفانه نه تنها افزایش نیافت بلکه کاهش هم یافت.
نیره خوش لفظ تصریح کرد: هم اکنون در جامعه ما مسایل اخلاقی و معنوی خیلی کم شده است و وقتی که سیستم آموزشی کشور هم این کار را انجام دهد دیگر هیزم ریختن بر آتش آنان است.
وی با اشاره به درس های جایگزین درس دینی گفت: به عنوان مثال درس مدیریت خانواده که قرار است تدریس شود یک مسئله اجتماعی است و پایه و اساس آن معنویت است، یک مادر که زیربنای خانواده است باید از لحاظ معنوی هم غنی باشد ما موافق نیستیم این جایگزین شود و این کم شود بلکه هر کدام باید در جای خودش باشد.
دبیر درس دین و زندگی مقطع متوسطه دوم خاطر نشان کرد: وقتی یک دانش آموز فارغ التحصیل می شود در زندگی آینده اش دروسی همچون ریاضی و فیزیک به دردش نمی خورد و مسائل اخلاقی در زندگی وی بسیار اثرگذار است.
وی ادامه داد: ما از اجرای این طرح که هنوز اجرایی نشده است باید پیشگیری کنیم.
خوش لفظ در پایان گفت: وقتی اینقدر بی حجاب در جامعه می بینم احساس می کنم خون برادر شهید و ایثارگری های برادر جانبازم و اطرافیانم پایمال می شود و شما اصحاب رسانه صدای ما را به گوش مسئولان برسانید.
معلمان تمام دروس نیازمند فراگیری دروس اخلاق هستند
سرگروه درس دین و زندگی استان همدان در گفتگو با خبرنگار صبح الوند بیان کرد: ابتدا اگر بخواهیم این طرح را بررسی کنیم لازم است بدانید درس دینی حالت تلفیقی یافته است و قرار است دروس دینی در درس های دیگر همچون فیزیک، ریاضی، زیست شناسی، جغرافیاو ...هم مطرح شود.
رویا ربانی در خصوص کاهش ساعات دروس گفت: ضمن محتوای قوی، معلم هم باید قوی باشد و معلمان باید آنقدر تخصص داشته باشند که بتوانند در آن ساعت کم به دانش آموزان مطالب را یاد دهند.
وی اظهارکرد: مبحث دوم و گلایه ای که در این زمینه داریم این است که ایراد ما بر روی کاهش ساعات نیست بلکه روی مطالب غنی است که باید دید محتوای کتاب ها چگونه تغییر کرده است.
سرگروه درس دین و زندگی استان همدان در پایان اظهار کرد: غنی کردن معلمان هم موضوع دیگر است که باید به آن پرداخته شود و آن این است که بحث آموزش اخلاق حرفه ای را در بحث آموزش و ضمن خدمت معلم ها باید بالا ببریم.
سخن پایانی...
مباحث مطرح شده در درس دین و زندگی در تمام مراحل زندگی دانش آموزان به آنها کمک خواهد کرد واین درس پیکره اخلاقی و تربیتی نسل آینده را تشکیل می دهد. حال باید دید آیا می توان با کاهش ساعات این درس پایه به نیاز اصلی دانش آموزان که کسب معنویت پاسخ داد؟
آیا دانش آموزی که قرار است مادر یا پدر یک خانواده شود بدون فراگیری مباحث اخلاقی می تواند مسیر رشد و تعالی را به درستی بپیماید؟ یا این کاهش ساعات ضربه سنگینی به جامعه ما خواهد زد که دیگر قابل جبران نباشد؟ امیدواریم مسئولین قبل از وقوع خطاهای حاصل از این تصمیم به پیشگیری از آن بپردازند.
انتهای پیام/
دیدگاهها