اوقات شرعی

 

آخرین اخبار

1. ارديبهشت 1399 - 23:23   |   کد مطلب: 32982
درحالی صادرات گاز ایران به ترکیه بعد از گذشت 19 روز همچنان به دلیل طولانی شدن عملیات تعمیر و بازسازی متوقف است که سابقه نشان داده است عملیات خرابکارانه مشمول جریمه نمی شود.

به گزارش صبح الوند، 

ساعت 6 و 50 دقیقه 12 فروردین ماه سال جاری بود که خط لوله انتقال گاز ایران به ترکیه در خاک آن کشور منفجر شد و پس از اعلام طرف ایرانی به شرکت واردکننده صادرات گاز ایران به این کشور متوقف شد. جالب اینجا است در هنگام انفجار این خط لوله نماینده شرکت بوتاش به دلیل شیوع ویروس کرونا در محل کار خود حاضر نبود و خبر انفجار از طرف مسئولان ایران به طرف ترک اعلام شد.

ترکیه بعد از بررسی های صورت گرفته اعلام کرد علت این حادثه عملیات تروریستی بوده که گروهک پ.پ.ک عامل آن بوده است؛ جالب اینجا است که پس از این انفجار صادرات گاز ایران به این کشور متوقف شد و مسئولان شرکت ملی گاز ایران اعلام کردند سوابق ترکیه در تعمیر این خط نشان داده است معمولا این کار را در کمتر از یک هفته انجام می دهد اما با گذشت 19 روز از این حادثه هنوز عملیات تعمیر این خط لوله به اتمام نرسیده است.

مسئولان شرکت ملی گاز ایران روز گذشته اعلام کردند به دلیل عبور ترکیه از فصل سرما، عملا نیاز این کشور به گاز ایران کاهش یافته است، که با این شرایط مشخص نیست این خط چه زمانی تعمیر و صادرات گاز ایران به این کشور از سر گرفته می‌شود.

نکته حائز اهمیت در اینجا است که حوادثی مانند اقدامات خرابکارانه مشمول جریمه نمی‌شود و عملا به درازا کشیده شدن عملیات تعمیر این خط لوله فقط موجب می شود تا در شرایط تحریم ایران نتواند گاز به این کشور همسایه صادر کند و عملا از این درآمد محروم شده است.

 

*ثبت 11 انفجار در طول 15 سال

این گزارش حاکی است ترکیه اولین مشتری گاز ایران با خط لوله به شمار می‌رود. صادرات گاز به این کشور بر اساس توافقی در میانه دهه ۹۰ میلادی، از سال ۲۰۰۱ آغاز شد.
صادرات گاز ایران به ترکیه اگرچه تا ۵ سال بعد از آغاز، با امنیت کامل در جریان بود اما بعد از آن با حوادث تروریستی فراوانی رو به رو بوده و همین امر باعث شده تا در ۱۵ سال گذشته جریان گاز بین دو کشور با وقفه‌هایی همراه شود.

از سال ۸۵ تاکنون، ۱۱ مورد انفجار در خط لوله صادرات گاز ایران به ترکیه به ثبت رسیده، انفجارهایی که در اغلب موارد در آن می توان رد پای گروهک تروریستی پ. ک. ک را دید. اولین مورد این موارد به اوایل خرداد سال ۸۵ باز می گردد. در آن زمان خط لوله صادرات گاز ایران به ترکیه از سوی خرابکاران ناشناس مورد حمله قرار گرفت و در خاک ترکیه منفجر شد. در مورد بعدی به فاصله ۲ ماه و در ۲۸ مرداد همان سال، حادثه دیگری در مسیر صادرات گاز ایران به ترکیه اتفاق افتاد و گروهک های تروریستی اقدام به خرابکاری و انفجار در این خط کردند.

اما پرونده حمله به این خط لوله صادراتی در سال ۸۵ به همین جا ختم نشد و مهر سال ۸۵ دوباره جریان گاز ایران به ترکیه به دلیل انفجار خط لوله در خاک ترکیه و در نزدیکی مرز بازرگان متوقف شد.

بعد از این اتفاق، امنیت نسبی در صادرات گاز به ترکیه در جریان بود و یک سال بدون حادثه ثبت شد، اما در ۱۹ شهریور سال ۸۶ دوباره سریال انفجارها از سر گرفته شد.۶ خرداد سال ۸۷ دوباره جریان گاز به دلیل انفجار در نزدیکی مرز بازرگان و در عملیاتی شبه خرابکارانه متوقف شد.

سال ۸۸ بدون حادثه در خط لوله صادرات گاز ایران به ترکیه گذشت اما شهریور سال ۸۹ قطع ۱۱ روزه جریان گاز صادراتی به دلیل خرابکاری گروه تروریستی پ. ک. ک رقم خورد.

مورد بعدی انفجارها در خاک ایران اتفاق افتاد و ۷ مرداد سال ۹۱ جریان گاز به مدت ۲۴ ساعت متوقف شد. به فاصله دو هفته، انفجار دیگری در خاک ترکیه رخ داد. انفجار ۲۱ مرداد سال ۹۱ در نزدیکی مرز ایران اتفاق افتاد اما علت آن اعلام نشد.

از سال ۹۱ تا ۶ مرداد سال ۹۴، حادثه ای ثبت نشد. اما در این تاریخ دوباره خط لوله صادراتی گاز ایران در خاک ترکیه منفجر شد. انفجاری که مدیرعامل وقت شرکت ملی گاز ایران از علت آن اظهار بی اطلاعی کرد. سال ۹۵ نیز بدون حادثه سپری نشد و ۷ آبان آن سال انفجار دیگری در خاک ترکیه به وقوع پیوست و جریان صادرات گاز را متوقف کرد.

در آخرین مورد نیز انفجاری در فاصله ۱.۵ کیلومتری مرز بازرگان در خاک ترکیه رخ داد. انفجاری که به فاصله ۲۴ ساعت گروهک پ. ک.ک. در بیانیه ای مسوولیت این بمب گذاری را بر عهده گرفت. در این بیانیه تاکید شده که نیروهای این گروه به نیروهای محافظ خط لوله صادرات گاز طبیعی ایران به ترکیه حمله کرده و در این درگیری یکی از اعضای این گروهک با عملیات انتحاری چندین خودروی زرهی نیروهای محافظ ترکیه را منفجر کرد که در نتیجه این انفجار، خط لوله گاز نیز منفجر شده است. طولانی شدن زمان تعمیر خط لوله گاز آسیب دیده، ایران را بر آن داشته تا به ترکیه پیشنهاد تعمیر خط لوله را بدهد که از سوی آنکارا با آن موافقت نشد.

در انفجار آخر نیز که سحرگاه روز ۱۲ فروردین امسال به وقوع پیوست، که تاکنون عملیات تعمیر این خط به اتمام نرسیده است و صادرات گاز ایران به ترکیه همچنان متوقف است. 

دیدگاه شما

پایگاه اطلاع رسانی دفتر مقام معظم رهبری
کنگره ملی8000شهیداستان همدان