به گزارش صبح الوند،محمدرضا عدالتخواه، رئیس کل دادگستری استان همدان در شورای پیشگیری از وقوع جرم با محوریت کسب و کارهای فضای مجازی بیان کرد: فضای مجازی بیش از ۴۰ سالست وارد زندگی انسانها در سطح جهان شده است و در کشور ما نیز در دو دهه اخیر اوج گرفت و روزبهروز وابستگی انسانها به آن بیشتر شده است و با این تفاسیر چارهای ندایم با فضای مجازی به عنوان یک قابلیت غیر قابل انکار رو بهرو شویم.
وی با بیان اینکه فضای سایبر یک دامنه جهانی پویا و دائم التغییر است که قابل کنترل توسط هیچ کسی نیست و افرادی که به عنوان کاربر وارد این فضا میشوند باید تسلط کافی بر آن داشته باشد، اظهار کرد: آسیبها و مشکلات فضای سایبری باید مورد بررسی قرار بگیرد و با برنامهریزیهای مناسب تهدیدات را تبدیل به فرصت نماییم تا استفادهای خوب و مطلوب صورت بگیرد زیرا بدون آگاهی و برنامهریزی استفاده از فضای مجازی قطعا آسیبزا خواهد بود.
رئیس کل دادگستری استان همدان عنوان کرد: اغلب کسانی در این محیط آسیب میبینند از اطلاعات و آگاهی کافی و لازم برخودار نبودند و امروزه پیشگیری توام با آگاهسازی قطعا نتایج مطلوبی در برخواهد داشت.
دکتر عدالتخواه با اشاره با حمله سایبری اخیر به جایگاههای سوخت صورت گرفته افزود: مسئولین ردههای اطلاعاتی و امنیت نیز باید بسیار هشیار باشند در واقع امروز پدافند عامل مختص عملیاتهای فیزیکی نیست و بیشترین اقدامات باید در حوزه مجازی باشد.
نظارت، حلقه مفقوده در بحث کسب و کارهای اینترنتی در استان
عباس نجفی، معاون قضایی، اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری کل استان همدان در شورای پیشگیری از وقوع جرم با محوریت کسب و کارهای فضای مجازی عنوان کرد: فضای مجازی فارغ از ظرفیتهای مثبت آن به دلیل افزایش انواع کلاهبرداریها، بروز جرایم مختلف و عدم توجه کافی به زیرساختهای امنیتی تبدیل به یکی از مشکلات جوامع شده است شاهد رشد اینگونه جرایم و تخلفات در حوزه فضای مجازی هستیم.
وی با تاکید ضمن اینکه باید برای کاهش آسیبهای حوزه باید به دنبال اعمال راهکارهای پیشگیرانه باشیم، ادامه داد: علل بروز جرایم مشخص شده و متناسب با آن قوانین و بسترهای قانونی متعددی مانند قانون تجارت رایانهای و قانون نظام صنفی، قانون جرایم الکترونیک در این حوزه برخورداریم اما در اجرای آن با خلاءهایی مواجه هستیم.
معاون قضایی، اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری کل استان همدان ابراز کرد: مطابق قانون نظام صنفی هرگونه کسب و کار در حوزه فضای مجازی مستلزم اخد پروانه است و آئیننامه تحت عنوان "آییننامه اجرایی چگونگی صدور مجوز و نحوه نظارت بر فعالیت افراد صنفی در فضای مجازی و بازاریابی شبکهای" وجود دارد اما متأسفانه به علت تمرکز اتحادیه مربوطه در تهران، بقیه استانهای کشور به این ابزارهای نظارتی دسترسی ندارند و ضروری است با پیگیری جدی از سوی استان این خلا پر شود.
نجفی با بیان اینکه کلاهبرداری در کسب و کارهای فضای مجازی را یکی از آسیبهای و مورد تهدید دانست و اظهار کرد: بحث نظارت کسب و کارهای اینترنتی و اجرای آئیننامه نظارت کسب و کارهای اینترنتی رها شده است و در استان اطلاعرسانی دقیق در خصوص شیوه اخذ مجوز و نحوه فعالیت در فضای مجازی وجود ندارد به همین دلیل با انبوه کانالها و وبسایتها روبهرو میشویم که بخشی زیادی از جرایم در همین بسترهای مغفول مانده شکل میگیرد.
وی با بیان اینکه با شیوع ویروس کرونا و افزایش تمایل خرید عموم جامعه از فروشگاههای اینترنتی، اکثر خریدهای اینترنتی توسط شرکت پست ایران توزیع میگردد، اذعان کرد: بند 11 ماده 5 فصل دوم اساسنامه شرکت ملی پست ایران پیش بینی شده شرکت پست باید نظارتهای لازم بر فرآیند حمل و خرید و فروش های اینترنتی اعمال نمایند.
نجفی با تأکید بر برگزاری کلاسهای سواد رسانهای برای عموم جامعه، ابراز کرد: آموزشهای تخصصی در خصوص نحوه استفاده از فضای مجازی، روشهای فیشینگ و شگردهای کلاهبرداری باید توسط کارشناسان مربوطه برای خانوادهها به خصوص دانشآموزان و دانشجویان تشریح گردد و بحث سواد رسانهای باید در سرفصلهای آموزشی به دانش آموزان پیشبینی شود.
ضرورت ایجاد نهضت سواد رسانه برای عموم مردم
حسن خانجانیموقر، دادستان عمومی و انقلاب مرکز استان در شورای پیشگیری از وقوع جرم با محوریت کسب و کارهای فضای مجازی عنوان کرد: در زندگیهای این دوران خیلی از ابزارهای زندگی به فضای مجازی کشیده شده است که متأسفانه بسیاری از مردم سواد کافی استفاده از آن را ندارند امروزه سواد تنها سواد خواندن و نوشتن نیست بلکه کسی که نمیتواند در فضای مجازی فعالیت نکند بیسواد است باید مثل نهضت سوادآموزی در اوایل انقلاب، نهضت سواد رسانهای برای عموم مردم ایجاد کنیم.
وی خاطر نشان کرد: آموزشهای یک دقیقهای مباحث اینترنتی در صدا و سیما و آموزشهای ضمن خدمت در آموزش و پرورش می تواند نقش خوبی در آگاهسازی عموم جامعه داشته باشد.
دیدگاه شما