به گزارش صبح الوند، مریم مقدم در همدان پیام نوشت: در روزهای نخست سال جدید فایننشال تایمز از 9 فعال گردشگری خواست، مقاصد مهم سال 2014 را اعلام کنند. در این بین، ایران مقصد نخست شناخته شد؛ چیزی که شاید تا همین چند ماه پیش امری دور از انتظار به نظر میرسید. زمانی که این خبر در روزهای نخستین از سال جدید میلادی در چنین سایتی منتشر میشود، به نوعی حاکی از یک استراتژی کلی سفر برای کل سال 2014 است.
بینندگان سایت تلگراف اغلب تورگردانان بزرگ هستند، معرفی ایران به عنوان یکی از 20 مقصد سال 2014 را فرصتی میداند که متعاقب آن توجه تورهای بزرگ اروپایی نيز به ایران جلب خواهد شد. جالب است بدانید به تازگی تورگردانان ایرانی با تقاضای تورهای خارجی مواجه شدهاند؛ که برای هماهنگی سفر به شهرهایی کوچک و بزرگ به دنبال خدمات هستند این به آن معنا است که همه مسیرهای گردش در ایران دارد مورد توجه قرار میگیرد. اما مشکل اصلی برای ورود این تورها به کشور، نبود زیرساختهای کافی و مناسب است که این مهم بر کسی پوشیده نیست.
نخستین مقصد
به گزارش پایگاه های اطلاع رسانی گردشگری، براساس آنچه جانی بیلبای، مدیر آژانس مرزهای وحشی میگوید: این جمله را که ایران، نخستین مقصد فعالان گردشگری است، در گزارشی که اخیراً جوانا سیمونز در سایت روزنامه انگلیسی تلگراف نوشته است، میخوانیم. سیمونز به نقل از همان مدیر آژانس مینویسد: در سال 2013 ما تنها 2 گروه تور به ایران داشتیم. اما امسال در حال برنامهریزی برای 6 تور هستیم که به خوبی سفرهای برنامهریزی شده سفارشی باشند.
اینکه سایت یک روزنامه انگلیسی، ایران را در بین 20 مقصد گردشگری سال 2014 قرار میدهد، شاید نخستین اتفاق خجستهای نباشد که در ماههای اخیر پس از انتخابات 24 خرداد ایران، در حوزه گردشگری شاهد آن هستیم، اما به زعم کارشناسان شاید یکی از مهمترین آنها است. در همین گزارش آمده که "سفارت بریتانیا در تهران از سال 2011 تعطیل شده است و وزارت امور خارجه این کشور توصیه میکند که به جز سفرهای ضروری به ایران سفر نکنید! اما شایعاتی پیچیده است که این توصیه به زودی تغییر خواهد کرد."
حالا اغلب دستاندرکاران توریسم در جهان بر این اعتقادند که تغییرات سیاسی ایران، تغییر زبان خصمانه دولتمردان به منش دوستانه با دنیا و همینطور امضای توافقنامه ژنو این ذهنیت را ایجاد کرده است.
"حالا فرصتی مناسب برای سفر به ایران فراهم شده است." همین مدیر آژانس بریتانیایی همچنین پیشبینی میکند که آمار گردشگران ورودی به ایران 300 تا400 درصد افزایش یابد.
زیرساختهای همدان تأمین نشود فرصت از دست میرود
از آنجا که همدان دارای پیشینه تاریخی غنی و تعدد جاذبههای گردشگری است. این استان در برنامههای گردشگری جای خاصی برای خود باز خواهد کرد. پس بیراه نیست اگر برنامهریزان برای تسهیل امور و تأمین کردن زیرساختهای اقامتی و تفریحی و حمل و نقل به گونهای ویپه وارد کار شوند. چنین تغییر دیدگاه جهانی امسال برای فعالان و حوزه گردشگری میتواند فرصتی باشد که اگر از آن استفاده نکنیم نه تنها از دست خواهد رفت، بلکه به تهدید تبدیل خواهد شد.
تا به امروز فعال نبودن فرودگاه در همدان و نبود تنها یک جاذبه در لیست جهانی یونسکو از همدان از معضلات قرار نگرفتن این استان در چرخه تورهای ورودی ایران به شمار آمده است.
وقتی توری وارد ایران میشود، تورگردانهای داخلی اولویت بسته شدن تور ایرانگردی را در اصفهان، شیراز و تبریز و شهرهایی با فرودگاه فعال میگذارند. اما امسال وقت آن رسیده است که همدان از غربت تورهای خارجی خارج شود و در چرخه این تورها قرار گیرد.
البته این که در سالهای اخیر برگزاری جشنوارهها و رو به تأمین رفتن زیرساختها موجب تحول زمینههای جذب گردشگر شده است. غیر قابل انکار است، اما این حوزه هنوز در همدان جای کار بسیار دارد.
همدان در میان چرخه تورهای خارجی غریب است
تورهای خارجی در صورتی همدان را هم در مقاصد خود قرار خواهند داد که خیالشان از خدمات در این استان راحت باشد.
نبود نام همدان در لیست تورهای خارجی ادعای ما نیست کافی است در برنامه تورهای ورودی به ایران نگاهی بیافکنید، نام و نشانی از همدان در این لیستها به چشم نمیخورد.
بهنام متکی یکی از برنامهریزان سفر برای تورهای ورودی است در گفتگو با همدان پیام دلیل مداوم نبودن نام همدان در برنامه تورهای ورودی را نبود پرواز به این استان و نگرانی تورگردان از خدمات تور در مقصد میداند.
وی معتقد است: پس از پرواز که الویت است؛ وجود هتل با ستارههای واقعی 4 یا 5 هم برای این تورها مهم است. در اصفهان و شیراز و حتی یزد از هتل مدرن تا هتل سنتی با خدمات ویژه برای تورگردان در دسترس است. اما در همدان تعداد محدود خدمات و هتلها تورگردان را کمی برای بستن تور با وسواس روبرو میکند.
او برای اثبات این ادعا به هتلهایی مثل هتل شاه عباسی اصفهان و هتل سنتی مهر یزد اشاره کرد و گفت: البته مسافر خارجی گاهی حتی حاضر است برای درک شرایط و فرهنگ ایرانی هزینه بسیاری کند تا در یک هتل یا خانه سنتی اما با امکانات استاندارد یک شب را سر کند و جای این دست موارد هم در همدان کم و بیش خالی است.
وی به اجرای تورهای خود اشاره کرد وافزود: از آنجا که ما مسیر غرب را با محوریت فرودگاه کرمانشاه تعیین میکنیم وگاهی در برنامه گشتها بازدید علیصدر را هم برای توریستها قرار میدهیم؛ اما پس از بازدید آنها را برای اقامت به هتل کرمانشاه منتقل میکنیم تا پرواز هم از همان جا اجرا کنیم .
بهترین فرصت جذب سرمایههای خارجی
در این خصوص آرش نورآقایی عضو هیأت مدیره کانون سراسری انجمنهای صنفی راهنمایان گردشگری و راهنمای باسابقه تورهای داخلی و خارجی، پیشنهاد میدهد: اکنون زمانی است که سازمان میراث فرهنگی و گردشگری باید با همکاری بخش خصوصی همایشهایی بینالمللی با هدف جذب سرمایههای داخلی و خارجی برگزار کنند و فرصتهای مناسب سرمایهگذاری را به سرمایهگذاران و علاقهمندان این حوزه معرفی کنند.
این راهنمای تور با تأکید بر این موضوع که باید سرمایههای موجود برای احداث زیرساختهای لازم و بهبود زیرساختها سازمان یابد، میافزاید: به اعتقاد من این بهترین فرصت است تا روی جذب سرمایههای خارجی نیز تمرکز بیشتری صورت گیرد؛ چراکه چنین استقبالی نسبت به ایران بیسابقه است.
این عضو هیأت مدیره کانون سراسری انجمنهای صنفی راهنمایان گردشگری ایران، ابراز امیدواری میکند که سازمان میراث فرهنگی و گردشگری تسهیلات لازم را برای ایجاد کسب و کارهای توریستی فراهم کند.
به نظر میرسد دیگر نبود امنیت و ناآشنایی گردشگران خارجی با میراث فرهنگی و جاذبههای ایران، توجیهات مناسبی برای جذب نکردن توریست نیست؛ چراکه بهبود فضای سیاسی کشور در کنار توسعه ارتباطات الکترونیکی توانسته است، خارجیها را نسبت به واقعیات ایران آگاه کند. حالا درست زمان آن است که بخشهای مختلف صنعت توریسم کشور همپای هم توسعه یابند و این امر جز با ایجاد تسهیلات مناسب و برنامهریزی دقیق از سوی سازمان میراث فرهنگی حاصل نخواهد شد؛ فرصتی که میتوان از آن به عنوان تحقق شعار واگذاری گردشگری به بخش خصوصی یاد کرد.
قرار گرفتن نام ایران در میان 20 مقصد برتر گردشگری در سال 2014 میلادی اتفاق خوبی برای صنعت گردشگری کشور است و ظاهراً کلید آقای روحانی در قفل گردشگری افتاده است.
کلید روحانی در قفل گردشگری افتاده است
رئیس جامعه تورگردانان ایران نیز در این زمینه یادآور شده است: این شرایط یک بار نیز در 8 سال گذشته و بامطرح شدن گفتگوی تمدنها اتفاق افتاده بود.
ابراهیم پورفرج افزود: آن زمان هم هتلهای ایران یکباره پر از گردشگر شدند. البته هنوز به تعداد گردشگران در آن دوره نرسیدهایم؛ اما در حال نزدیک شدن به آن شرایط هستیم و ظاهرا کلید آقای روحانی در قفل گردشگری افتاده است.
پورفرج تغییر و تحولات در دولت ایران را مؤثرترین عامل در افزایش علاقهمندی گردشگران خارجی برای سفر به ایران بیان کرد و گفت: رسانههایی که تا پیش از این از ناامنی در ایران مینوشتند حالا به مخاطبانشان توصیه میکنند، ایران را برای سفر در سال 2014 انتخاب کنند.
بهگفته پورفرج تقاضا برای سفرهای اکوتوریستی به ایران 2 برابر شده، شرکتهای اروپایی برای راهاندازی قطار گردشگری به مقصد ایران، درخواستهای جدی مطرح کردهاند و افزایش تعداد گردشگران اروپایی در این مدت به حدی بوده که بیشتر هتلها، بویژه در شهرهای اصفهان، یزد و شیراز تا خردادماه سال آینده جای خالی ندارند.
اینجا است که باید گفت، ابر و باد و مه و خورشید و فلک در کارند تا گردشگری در همدان معنای واقعی خود را پیدا کنند و از آنجا که تصمیمگیر ارشد استانی هم یکی از نقاط عطف در توسعه استان را بر اساس توسعه گردشگری میداند، انتظار میرود در این شرایط حساس با اعمال کردن نگاه اقتصادی و حساس خود زمینه های تحول را در گردشگری استان فراهم سازد. چه بسا باید گفت نکند زود دیر شود.
دیدگاه شما