اوقات شرعی

 

آخرین اخبار

26. بهمن 1392 - 4:47   |   کد مطلب: 4904
بسیاری از کارشناسان مصوبه مجلس در خصوص نرخ خوراک شرکتهای پتروشیمی و بهره مالکانه معادن را دلیل این سقوط می دانند. موضوعی که بسیاری از نمایندگان مجلس معتقد هستند باهدف طراحی یک فرمول مناسب انجام شده است نه قیمت گذاری.

 

به گزارش صبح الوند به نقل از دانا، شاخص تالار شیشه ای بورس تهران طی هفته های گذشته بدون رمق همچنان در حال طی روند نزولی است به طوری که در آخرین روز کاری خود (چهارشنبه ۲۳ بهمن) با سقوط دسته جمعی همه نمادها به رینگ ۷۸ هزار واحدی رسید.
این سقوط برای شاخص هایی که در سال جاری رکورد ۱۰۰ هزار واحدی را تجربه کره بودند در واقع یک نا امیدی برای میلیون ها سرمایه گذاری است که امیدوارانه شاخص ها را دنبال می کردند.
بسیاری از کارشناسان مصوبه مجلس در خصوص نرخ خوراک شرکتهای پتروشیمی و بهره مالکانه معادن را دلیل این سقوط می دانند. سقوطی که هیچ یک از مسئولان بورس هم پاسخگوی آن نیستند در حالی که پیشتر در فتح قله ها جشن گرفته و در پاسخگویی پیش قدم می شدند.
حال باید دید مصوبه اخیر مجلس که بر اساس آن نرخ خوراک پتروشیمی ۱۵ سنت در نظر گرفته شده است دلیل ایجاد جو روانی برای سقوط نمادهای پتروشیمی است که درصد قابل توجهی از حجم معاملات بورس را تشکیل می دهند؟
یا اصلا این جو روانی تنها به دلیل یک اطلاع رسانی نادرست است و قصد مجلس اصلا قیمت گذاری نبوده و تنها با هد طراحی یک فورمول مطرح شده است؟
ورود مجلس به بحث قیمت گذاری پتروشیمی چقدر با مبانی اقتصادی همخوانی دارد و آیا شیوه درستی برای کنترل تالار حساس و شیشه ای بورس است؟
ضمن اینکه به نظر می رسد تعیین قیمت برای خوراک پتروشیمی در تناقض با قانون هدفمندی یارانه هاست. قانونی که طی تبصره ب ماده ۱ آن به روشنی تصریح شده است که در راستای تشویق سرمایه گذاری، قیمت خوراک واحد های صنعتی پالایشی و پتروشیمی برای مدت حد اقل ۱۰ سال پس از تصویب این قانون، هر متر مکعب حداکثر ۶۵ درصد قیمت سبد صادراتی در مبدأ خلیج فارس (بدون هزینه انتقال) تعیین می گردد.
هدف مجلس طراحی یک فرمول مناسب بوده است نه قیمت گذاری/ به زودی اوضاع بهبود خواهدیافت
عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای الامی در همین رابطه به خبرنگار مرصاد گفت: عمده قصد مجلس از مصوبه اخیرطراحی یک فورمول برای تعیین یک رویه مشخص بوده است بوده است.
سید سعید حیدری طیب گفت: بدون تردید بخش عمده ای از معاملات در بورس ناشی از خرید و فورش سهام شرکت های پتروشیمی است و حتی در ماه های گذشته صعود شاخص ها در بورس به دلیل افزایش ارزش معاملات همین شرکت ها بود.
وی ادامه داد: این موضوع هم کاملا پذیرفتنی است که بحث های انجام گرفته در خصوص قیمت خوراک پتروشیمی یکی از دلایل اصلی افت شاخص بورس است.
حیدری طیب گفت: مجلس با راهکارهایی که در نظر گرفته است در صدد انطباق انتظار بازار با شرایط موجود است که پیش بینی می کنیم در روزهای آینده با در نظر گرفتن سیاستهای تطبیقی و البته منطقی شدن وضعیت بازار دوباره شاهد صعودی شدن شاخص ها باشیم.
نماینده مردم کرمانشاه در خانه ملت اضافه کرد: تردیدی وجود ندارد که پس از پشت سر گذاشتن این شرایط در روزهای نزدیک شاهد رونق دوباره معاملات در بورس کشور خواهیم بود.
وی افزود: بورس ایران یکی از بهترین و با ثبات ترین تالارهای منطقه و جهان است به گونه ای که در سالهای گذشته برخلاف سقوط همه بورسهای منطقه از رشد قابل توجهی برخوردار بوده است.
حیدری طیب با اشاره به اینکه رشد شاخص های بورس در ایران کاذب نبوده اظهار داشت: رشد شاخص ها در بورس ایران مداوم بوده و به هیچ وجه با شرایط رشدهای حبابی مطابقت ندارد. رشد حبابی معمولا ظرف چند ماه به سقوط تبدیل شده و کوتاه مدت است.
مزیت نسبی ما سرمایه گذاری در حوزه پتروشیمی است/ ضرورت افزایش قیمت منطبق با قانون هدفمندی
عضو کمیسیون انرژی مجلس در گفتگو با خبرنگار مرصاد اظهار داشت: تعیین قیمت برای خوراک پتروشیمی باید منطبق بر سایر قوانین مجلس مثل قانون هدفمندی یارانه ها باشد که حداکثر این قیمت گذاری را تعیین کرده است.
حجت الاسلام وحید احمدی اظهار داشت: افت شاخص بورس تا رنج ۷۰ هزار واحد ناشی از نرخ خوراک شرکتهای پتروشیمی و بهره مالکانه معادن است که مجلس در پی اتخاذ سیاست هایی برای برون رفت از وضعیت موجود است که تردیدی نیست این وضعیت به زودی اصلاح می شود.
وی افزود: سرمایه گذاران و سهامداران در بورس مخصوصا صاحبان سهام شرکت های پتروشیمی اطمینان داشته باشند که در روزهای آینده روند صعودی تالار بورس باز خواهد گشت.
احمدی گفت: بورس کشور ما یکی از با ثبات ترین بورسای منطقه است که در شرایط سقوط همه شاخصها در بورس های دیگر کشورها روند صعودی و اطمینان بخشی داشته و این وضعیت فعلی نیز طولانی مدت نخواهد بود.
وی ادامه داد: مزیت نسبی ما شرایط سرمایه گذاری در حوزه نفت و گاز و پتروشیمی است که باید با حفظ شرایط انگیزشی برای سرمایه گذار در این راستا قدم برداریم.
افزایش قیمت خوراک پتروشیمی میلیاردها تومان سرمایه را در کشور بلوکه می کند
به گزارش مرصاد، تعدادی دیگر از نماینگان مجلس در روزهای گذشته با ابراز امیدواری برای بازگشت شرایط آرام به بورس از تأیین نرخ بالا برای خوراک پتروشیمی انتقاد کردند و مصوبه مجلس را عاملی برای سقوط شاخص در بورس دانستند.
رییس کمیسیون اقتصادی مجلس ، مهمترین عامل سقوط بورس را خبر افزایش قیمت خوراک پتروشیمی عنوان کرد و گفت: تا کنون قیمت خوراک پتروشیمی در حدود سه سنت بوده است اما اکنون خبر می رسد که تا ۵ برابر این قیمت، افزایش بهای خوراک پتروشیمی وجود دارد، این اتفاق در حالی می افتد که بخش عمده ای از سرمایه گذاری های پتروشیمی، ۵ تا ۱۰ سال قبل انجام شده است و طبیعتا اکنون تازه به موقع بهره برداری رسیده است.
فتحی پور افزایش قیمت خوراک پتروشیمی را عاملی برای کاهش انگیزه سرمایه گذاری دانست و گفت: اگر سرمایه گذاران پیشین به این نتیجه برسند که ممکن است فعالیت واحد پتروشیمی آنها سود آور نباشد، احتمال تعویق راه اندازی وجود دارد، یعنی ناخواسته سرمایه ای که می توانست در چرخه اقتصاد کشور قرار گیرد، بلوکه می شود.
خطر رقبای اقتصادی را جدی بگیریم
وی رقبای ایران در بازار را مشکل بعدی اقتصاد کشور عنوان کرد و افزود : باید خطر رقبای اقتصادی را جدی بگیریم، اگر ما اکنون بازار پتروشیمی را تصاحب نکنیم ،کشورهای رقیب در حوزه انرژی مانند قطر آن را قبضه می کنند و با پر شدن بازار جایی برای ما باقی نمی ماند.
خوراک پتروشیمی ارزان نداشته باشیم با چه بهانه سرمایه گذار خارجی را به کشور بکشانیم؟
فتحی پور اشکال دیگر افزایش قیمت سوخت پتروشیمی را ایجاد مانع بر سر راه سرمایه گذاری خارجی دانست و گفت: باید از خود بپرسیم که چه چیزی داریم که به سرمایه گذار خارجی انگیزه ورود به ایران را بدهد ؟، تسهیلات که نداریم ، معافیت مالیاتی هم که نباید به سرمایه گذار خارجی داد ، تنها می ماند گاز فراوان ، که می توانیم با ارزان فروختن آن ، سرمایه گذار خارجی را تطمیع کنیم . اگر این مزیت هم از بین برود هیچ دلیلی برای ورود سرمایه گذار خارجی به بازار پر مخاطره ایران وجود ندارد.

دیدگاه شما

پایگاه اطلاع رسانی دفتر مقام معظم رهبری
کنگره ملی8000شهیداستان همدان